מעל 100 כימאים אורגניים, מהנדסי תוכנה, פיזיקאים ומומחים נוספים, עובדים יחד במטה Stratasys ברחובות על חומרי העתיד ב-3 טכנולוגיות מובילות: DLP ,SLA ו-PolyJet.
ליאור זונדר ויניב הירשזון נפגשו במסגרת לימודי התואר הראשון בהנדסת חומרים פולימרים בשנקר ולא תיארו לעצמם שדרכם תצטלב למשך עשורים קדימה. יחד עם עוד שותפים מוכשרים ב-Stratasys, זכו זוג החברים הוותיקים לעצב את תעשיית הדפסת התלת מימד העולמית במו ידיהם.
חמשת המופלאים
חברת Stratasys היא חברת ההדפסה התלת מימדית עם מחזור המכירות הגדול בעולם. נכון ל-2023 הוא עמד על 616 מיליון דולר. Stratasys הוקמה במקור כחברה אמריקאית והתחילה את דרכה ב-1989. עשור לאחר מכן התמזגה עם Objet הישראלית ומאז היא מהווה אחת מהחברות המרשימות שיצאו מישראל. היא התפתחה משמעותית בשנים האחרונות הן באמצעות גידול אורגני והן ע"י רכישת חברות אחרות. אלו הביאו למצב שתחת החברה ניתן למצוא היום את כל חמשת טכנולוגיות ההדפסה המובילות: FDM, PolyJet, DLP, SLA ו-SAF.
הדפסה בטכנולוגיית פוטופולימרים – פיתוח כחול-לבן
ל- Stratasys נוכחות מרשימה בישראל. במטה החברה ברחובות, ממוקם מרכז פיתוח לטכנולוגיות הדפסת פוטופולימרים. שם, לצד ליאור ויניב, מתכנסים יחד מעל 100 עובדים מתחומים שונים, כימאים אורגניים, מהנדסי מכונות, פיזיקאים, מהנדסי חומרים ופלסטיקה ומפתחי תוכנה.
"אנחנו מובילים כאן את תחום פיתוח החומרים העולמי של החברה עבור שלוש טכנולוגיות: DLP, SLA ו-PolyJet", מספר יניב. "המעבדות מצוידות בכל ציוד שרק תעזו לחלום עליו, החל מציוד למעבדות רטובות לכימיה אורגנית, ציוד אנליטי, ציוד לבדיקות מכאניות, תרמיות, ועד לבדיקת צבעים ומיקרוסקופים מתקדמים. אלו תומכים בפיתוח החומרים עצמם ובאפיון תכונות החלקים המודפסים".
הטכנולוגיה שגרמה לעשרות אלפים לחייך
"אחד הפרויקטים המשמעותיים בו עסקנו היה בתחום הדנטלי, אשר הביא לידי ביטוי את יתרונות הטכנולוגיה התלת ממדית", מספר ליאור. "מדובר בהדפסה מלאה כיחידה אחת של שיניים תותבות ב-PolyJet. הטכנולוגיה מאפשרת פרסונליזציה של כל יחידה, בהתאם למבנה האנטומי של פה המטופל וצבע השיניים המדויק שלו. פיתוח זה דרש חומרים עמידים במיוחד ששומרים על גוון הצבע המדויק לאורך זמן העומדים בתקני ה- FDA והתקנים הדנטליים,".
עשרות אלפי יחידות שיניים תותבות כבר נמצאות בשימוש ומשפרות את השירות הרפואי ואת איכות חיי המטופל, שכן מציעות פתרון מהיר ואיכותי, במחיר אטרקטיבי, במיוחד בהשוואה לטכנולוגיות אחרות של ייצור ב-CNC, יציקות, הדבקה והרכבה.
מהנדסת פלסטיקה וחומרים פולימרים – להובלת תהליכי פיתוח הפוטו-פולימרים
במבט ראשוני, לימודי התואר הראשון של ליאור ויניב בשנקר נראים רחוקים מתחום העיסוק הנוכחי שלהם, אך הם מדגישים שהמסלול שעברו הכין אותם לאתגרים הנוכחיים. יניב מספר: "התואר הראשון סיפק לי ידע נרחב בנושאים מדעיים ובעבודה בתעשייה. לאחר שנתיים בתעשייה, חזרתי ללימודים לתואר מתקדם ובסיומו גוייסתי ל-Stratasys".
ליאור מוסיף: "במהלך לימודי הדוקטורט הישיר בשנקר ובאוניברסיטת UMass Lowell, עבדתי מול Stratasys על פיתוח תבניות בתלת ממד לתהליכי עיבוד כמו הזרקה וניפוח. לאחר סיום התואר גוייסתי ל-Objet וביצעתי שרשרת תפקידים שהביאו אותי למקום הנוכחי. הרקע הלימודי הרחב וההבנה של הקשר בין החומר, התהליך והעיבוד תמכו במעבר קל לכימיה של פוטו-פולימרים. אנו ממשיכים לגייס בוגרי שנקר ומעריכים את הערך המוסף שהם מביאים לתעשייה ולפרקטיקה".
פיתוח המדפסות וחומרי הגלם תחת קורת גג אחת
חברת Stratasys ביצעה מספר רכישות מעניינות בשנים האחרונות, שסייעו לה לטפס לפסגת תעשיית התלת מימד העולמית:
- Converso – בתחום חומרי הגלם, רכשה החברה בשנת 2023 את יחידת פיתוח חומרי ההדפסה התלת ממדית של Covestro. זו הוסיפה לשורותיה יכולות חדשות בדמות הדפסת אלסטומרים ו-TPU.
- Origin – בתחום המדפסות, השלימה החברה בתחילת 2021 את הרכישה של חברת Origin האמריקאית, המתמחה בהדפסה בטכנולוגיית ה-DLP, בעסקה ששוויה 100 מיליון דולר.
נוסף על רכישות משמעותיות אלה, השיקה Stratasys טכנולוגיית הדפסה חדשה באבקה, פרי פיתוחה. כל אותן פעולות שביצעה החברה העניקו לה את מעמדה הנחשק בתעשיית התלת מימד. "החיבור של פיתוח החומרים והמדפסות מאפשר לנו שליטה מלאה על התהליך כולו", מסביר ליאור. "היכולת הזו ייחודית ומביאה לפתרונות טובים יותר בשוק".
על הדפסה תלת מימדית וקיימות
יניב מספר: "המחלקה שלנו עובדת עם חומרים תרמופלסטיים שאמנם אינם ניתנים למיחזור, אך היישומים מעניקים ערך מאוד משמעותי ללקוח ומשמשים אותו לטווח הארוך".
חברת Stratasys מקדישה את עיקר מאמציה ומשאביה לשמירה על איכות הסביבה. החברה האמריקאית-ישראלית מקדמת פרויקטים רבים הקשורים בקיימות, דוגמא לכך ניתן לראות בפרויקט משותף עם מכללת שנקר והאוניברסיטה העברית.
את הצד האקדמי של הפרויקט מוביל נתנאל יאראק, סטודנט לתואר ישיר לדוקטורט בהנחיה משותפת של פרופ' שלמה מגדסי מהאוניברסיטה העברית ופרופ' חנה דודיוק משנקר. יחד, הם עובדים על פיתוח אלטרנטיבה לפוטו-פולימרים, חומרים שעוברים צילוב בעזרת קרינת UV ואותם לא ניתן למחזר. הפתרון: חומרים ויטרימרים, חומרים בעלי קשרים כימיים דינמיים, אשר ניתנים לפירוק וחיבור מחדש תחת קרינה.
"הרעיון העקרוני הוא מבריק. אנחנו שמחים לקחת חלק ולספק משוב מנקודת מבט תעשייתית כדי לזרז את ההתאמה של פיתוח מסוג זה לשוק", מסכם ליאור.
הדפסה תלת מימדית של פוטופולימרים – מבט לעתיד
חברת Stratasys מספקת פתרונות חדשנות לצד פתרונות לתעשיית הייצור המסורתית."כיום אנחנו עובדים על חומרים חדשים שיאפשרו הדפסת תבניות הזרקה לייצור קצר," אומר יניב. "עלות חלק מודפס עדיין גבוהה, ולכן אנחנו מחפשים דרכים לצמצם את תהליכי המשנה." ליאור ויניב מסכמים: "תחום התלת-מימד עוד לא מימש את הפוטנציאל שלו. למרות הפער בהשוואה לחומרים תרמוסטיים, תכונות רבות אינן הכרחיות לפונקציונליות המוצר ואפשר להתפשר עליהן. כשנבין זאת, תחול מהפכה כמו במעבר של תעשיית הרכב ממתכת לפלסטיק."
SU-PAD מייצגת את חברת Stratasys בישראל
חברת SU-PAD מעניקה ללקוחותיה שירות מלא: החל משלבי התכנון, הבנת הדרישות והצרכים, דרך הרכישה וההטמעה וכלה במתן שירות מכל הלב. פנויים עבורכם 24/7 לכל דרישה, בקשה או שדרוג.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לשי אינגבר: shai@su-pad.com