אחת הבעיות המרכזיות של התעשייה הינו המחסור התמידי בכוח אדם מקצועי, בעיה אשר הולכת ומחריפה במרוץ השנים ומאלצת את אנשי התעשייה לחשוב בצורה שונה – טכנולוגית, חדשנית ומתקדמת יותר. אחת הדוגמאות לפתרונות טכנולוגיים חדשניים היא ה'אוטומציה השיתופית' – קובוטים המשתלבים בתעשייה שאינם רק ממלאים את החסר, אלא מנצלים בצורה טובה ויעילה יותר את כוח האדם שקיים בארגון.
עסקים רבים עדים לתופעות המהפכה התעשייתית הרביעית, זו אשר חיברה בין האנושות, מחשבים וטכנולוגיית המכונה. עסקים אשר החלו להיכנס לסביבת העבודה החדשה, גילו כי כעת הם עומדים בפני אתגרים חדשים, שאחד מהם הוא יותר משרות פתוחות מאנשים שיכולים לאייש אותן. אתגר מפתיע זה הכניס בשורה חדשה, שהיא למעשה עתיד תעשיית 5.0: קובוטים שיתופיים ידידותיים למשתמש ובטוחים לעבודה לצד בני אדם, אשר משחררים את העובדים מעיסוק בעבודות מסוכנות, מונוטוניות ומתסכלות ומייעלות את תפוקת העבודה.
הרובוט התעשייתי: מאז ועד היום
ההצטיידות ברובוטים תעשייתיים היה צעד הגיוני ומתבקש במשך שנים רבות, אך הטכנולוגיה הראשונית הייתה יקרה ודרשה זמן רב ברכישה, התאמה לצרכי הלקוח והתקנה. נוסף על כך, הרובוטים היו גדולי ממדים ונדרשו אמצעי מיגון כבדים עבורם. התוצאה הייתה ברורה: רובוטים אלו היו יקרים מאוד ולכן רק המפעלים הגדולים יכלו להרשות לעצמם את ההוצאה המסיבית. במרוץ השנים ובעיקר בשנים האחרונות, אנו עדים לאימוץ נרחב בתעשייה של טכנולוגיית הקובוטים (הרובוטים השיתופיים). טכנולוגיה זו מאפשרת יכולות פיזיות ומערכות שליטה דיגיטליות, גמישות בפריסה והכי חשוב – התאמה מלאה ובטיחותית בעבודה לצד בני אדם.
תוכננו לעבוד לצד בני אדם
הקובוטים מסוגלים לבצע עבודות רפטטיביות ומסוכנות, תוך שהם משפרים את איכות המוצרים ומעלים בצורה משמעותית את התפוקה. קובוטים אלו למעשה מציעים את אותם היתרונות שסיפקו הרובוטים המסורתיים – רק בצורה נוחה, יעילה ובטוחה למשתמש. תכונתם הבולטת ביותר היא יכולתם לעבוד לצד בני אדם, ללא מחיצות, גדרות או כלים משוריינים אשר מוסיפים עלויות נכבדות. קובוטים אלו לא תופסים שטח רצפה רחב, ובמרבית המקרים ניתן להטמיע אותם על פס הייצור בצורה קלה ופשוטה, כמחצית מהזמן מהטמעת רובוט מסורתי, דבר אשת מפחית באופן משמעותי את עלויות ההתקנה.
לומדים תוך כדי עבודה
שלא כמו הרובוטים המסורתיים אשר דורשים רמת תכנות גבוהה, הרובוטים תוכננו כך שרמת התכנות שלהם הוא ידידותי למשתמש ופשוט לתפעול. נוסף על כך, לקובוטים יכולת ללמוד תוך כדי עבודה. כך למשל, פעולת תכנות הקובוט נעשית פשוט על ידי הנעת זרועו בדרך הפעולה הנדרשת לביצוע המשימה – הקובוט יזכור את התנועות ויחזור עליהן באופן עצמאי. חוסר השימוש בקידוד או תכנות מחדש מצמצם בצורך ההכשרה הפורמלי בתכנות ו/או רובוטיקה – דבר אשר מצמצם את הפערים בכישורים להפעלת קובוטים. דבר חשוב לא פחות הוא החיסכון בזמן, מאמץ ועלויות בהתאמת קובוט למשימה חדשה.
החזר מהיר על ההשקעה הראשונית
גמישותו של הקובוט מאפשרת למעשה החזר מהיר יותר על ההשקעה הראשונית: החזר אשר נמדד בשבועות ולא בחודשים. החזר ההשקעה המהיר הוא לא רק פונקציה של עלות ההשקעה הבסיסית של הרובוט בהשוואה לרובוטים מסורתיים, אם כי האפשרות לניצול טוב יותר של כוח האדם בארגון: ניצול אשר מייעל את העבודה, משפר את התפוקה ומשחרר את בני-האדם מעיסוק במשימות מסוכנות לבריאות, מונוטוניות ומתסכלות לטובת משימות יצירתיות הדורשות את המוח האנושי. הקובוטים למעשה אינם מחליפים את בני האדם, אלא מחזקים את סביבת העבודה בכוח נוסף – כוח מדויק עם יכולת עיבוד נתונים מרשימה אשר מספק ערך למפעילים ולארגון אליו הם משתייכים.
מגפת הקורונה משנה את כללי המשחק
אי אפשר להתעלם ממגפת הקורונה שפרצה לחיינו בחודשים האחרונים, כאשר אחת התופעות המרכזיות בה הוא שיעורי האבטלה שנמצאים בעיצומם. ישנם אין-ספור תרחישים לעתיד הקרוב של האנושות מבחינה תעשייתית, בין אם הסבה המונית של אנשים לפסי ייצור (שגם אז, עדיין, ישארו עמדות לא מאוישות) או מצב שבו נעבור לתקופות של סגר, כך שנעבוד בגלים. בכל תרחיש שהוא, ניתן לזהות כבר עכשיו דרישות אוטומציה הולכות וגוברות אשר נובעות מצמצום כוח העבודה במפעלים השונים. אנו צופים כי בני אדם ימשיכו להיות משמעותיים בביצוע משימות מורכבות – אך בטוחים כי השימוש בקובוטים ילך ויגבר לביצוע משימות פשוטות.
גם בימים אלה מחלקת הרובוטיקה של SU-PAD עובדת שעות נוספות בכדי לתת מענה לכל צורך, ובייחוד לצרכים טכנולוגיים של המאבק כנגד נגיף הקורונה. מחפשים את העגלה הרובוטית שתתאים לצורך שלכם? השאירו פרטיכם ונציג יחזור אליכם בהקדם.