בחרו עמוד

5 בדיקות האטימה והדליפה הנפוצות ביותר בתעשייה

5 בדיקות האטימה והדליפה הנפוצות ביותר בתעשייה

אילו בדיקות אטימה ודליפה זמינות עבורכם בתעשיית הייצור ואיך בוחרים בשיטה המתאימה ביותר ליישום שלכם? הנה כל מה שצריך לדעת על בדיקות האטימה הנפוצות ביותר. 

קיים מנעד רחב של בדיקות אטימה ודליפה לתעשיית הייצור, כאשר לכל אחת יתרונות ייחודיים לה, חברת CTS מתמחה בציוד בדיקות אטימה ודליפה ומתמחה בשלל בדיקות שמטרתן לבחון את איכות המוצר ועמידותו בפני דליפות ממקורות שונים, בעוצמות משתנות. מהן שיטות האטימה והדליפה הנפוצות ביותר בתעשייה ואיך יודעים איזו שיטה הכי מתאימה לפס הייצור שלכם? כל התשובות בכתבה הבאה.

 

בדיקת בועות

בדיקת האטימה והדליפה הבסיסית ביותר, הידועה לעיתים גם כ-"בדיקת פנצ'ר". במהלכה מפעילים לחץ על החלק, מכניסים אותו למיכל מים וממתינים להופעת בועות גז. נהוג להשתמש באוויר דחוס כדי לבצע את הבדיקה בעוצמות שונות של לחץ, בחלונות זמן שונים. תדירות וגודל הבועות יעידו על חומרת הדליפה באותו חלק. ניתן לשדרג את הבדיקה על ידי הכנסת משורה למים ולראות כיצד היא אוספת את הבועות תוך 60 שניות, כמות המים מזהה זרימה נפחית של אוויר לדקה (מ"ל/דקה).

בדיקת בועות היא שיטת אטימה ודליפה פשוטה, חסכונית אשר מתאימה לאיתור דליפות בסיסיות ומיקומן. עם זאת, תוצאות הבדיקה מסתמכות על מראה עיניים. ניתן לנחש את קצב הדליפה על פי גודל ותדירות הביעות אך זה לא מספק נתונים מדויקים וניתן בקלות לפספס בועה או להגדיר אוויר כלוא במיכל כבועה, לכן היא אינה מתאימה ליישומים שדורשים דיוק במדידת שיעור הדליפה.

 

בדיקת דעיכת לחץ

בדיקת דעיכת לחץ מתבצעת על ידי הפעלת לחץ על חלק, בידוד הלחץ הנמדד בחלק ומדידת שיעור ירידת הלחץ לאורך זמן, בהתאם לקצב זרימה ידוע. טכנולוגיית בדיקת דעיכת לחץ מודרנית מאפשרת לאתר ולמדוד שיעורי דליפה ללא מים בדיוק רב.

בדיקת אטימה ודליפה זו הינה מהירה ומדויקת מאוד, וניתן לכייל אותה לתקן הדליפה המבוקש על מנת לבצע מדידת זרימה נפחית. על אף יתרונותיה, בדיקה זו אינה מסוגלת לזהות מקור דליפות איטיות בחלקים גדולים עם שיעורי דליפות נמוכים. מה גם, מדידת חלקים גדולים יכולה לקחת זמן רב יותר.

 

בדיקת דעיכת ואקום

בדיקה זו מתבצעת באופן דומה לבדיקת דעיכת לחץ, היא גם רגישה ומגיעה לאותן רמות דיוק כמוהה. בדיקת דעיכת ואקום משחררת אוויר מהחלק או מכלול החלקים כדי לאתר דליפות. נהוג לבצע בדיקה זו עם חלקים שיכולים להיגרם בהם דליפות ממקורות חיצוניים, כמו לדוגמה: חיישנים מתחת למים, צינורות, או בתי חשמל חיצוניים.

בדיקה זו פחות רגישה לשינויים סביבתיים, מה שהופך אותה לאופציה יעילה עבור יישומי דליפה בהם בקרת טמפרטורה עשויה להוות אתגר. עם זאת, בדיקת דעיכת ואקום אשר מתבצעת בלחץ מלא יכולה להיות מושפעת מאידוי נוזלים וגזים שעולים לפני השטח, מה שמפחית את הרגישות. ויש יזכור כי בדיקה זו לבדה אינה יכולה לבחון לחץ גבוה מ-14.7 פאונד לאינץ' רבוע (psi).

 

בדיקת זרימה

בדיקת זרימה היא בדיקה בה מפעילים לחץ קבוע לתוך חלק ומודדים את שיעור זרימת האוויר שנכנס לתוך החלק על מנת לקבוע את תקינות החלק או לחילופין, לאתר חסמים. בדיקת זרימה היא בדיקה שאינה הרסנית, אידיאלית לאיתור דליפות גדולות, הגבלות בערוצי חלק וחסמים, כמו למשל, כשבודקים צינורות או קטטר רפואי) – יישומי בדיקת דליפה שעלולים להיות מאתגרים עבור יצרנים.

טכנולוגיה זו אינה מצריכה כיול לחלק מאסטר והיא מותאמת לשימוש במעבדה ובדיקת מוצרים על פס ייצור שיש בו הבדלי נפח משמעותיים בין חלק לחלק. עם זאת, הבדיקה אינה מתאימה לאיתור דליפות קטנות עקב רגישות נמוכה יחסית, מה גם, דיוק תוצאת הבדיקה תלוי בטווח מדידת מד הזרימה, ניקיון האוויר, ויציבות לחץ אספקת המערכת.

 

בדיקת גז נותב

בדיקת גז נותב משמשת לאיתור דליפות זעירות, לרוב באמצעות גז הליום, בחלקים עם שיעור דליפות נמוך. בדיקת גז נותב אינה מושפעת משינויי לחץ או טמפרטורה המתרחשים בתוך החלק הנבדק, מה שהופך אותה לאידיאלית עבור יישומים בהם החלקים נבדקים בטמפרטורה לא עקבית בין חלק אחד למשנהו, ונדרש שיעור דליפות נמוך. על אף יעילותה הרבה, רגישות הבדיקה עשויה להיות מושפעת מגז נותב אטמוספרי בלתי ניתן לבקרה, שיוצר רעשי רקע ופוגם בתוצאותיה.

במקרה זה, עומדים לרשותכם 3 אפשרויות:

1. טכנולוגיית טיהור חנקן
2. בדיקה בתא רחרח
3. בדיקת מפרט מסה בוואקום קשיח

 

חברת SU-PAD מייצגת את Cincinnati Test Systems בישראל

חברת SU-PAD מעניקה ללקוחותיה מעטפת שירות מלאה למוצרי החברה והטמעתם באופן אפקטיבי ומוצלח בקרב יצרנים ישראלים בכל שלבי העבודה החל מתכנון בסיסי, דרך התקנה והטמעה ועד להדרכה – תוך ליווי, תמיכה ושירות אנושי לכל אורך הדרך, ולכל צורך שיתעורר.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעומר אופיר | 052-346-7157: omero@su-pad.com

Previous

Next

תוֹכֶן | תַפרִיט | תפריט גישה